Stamcelletransplantation

Leder du efter

En stamcelletransplantation anvendes til at øge chancen for en kur eller fritagelse for forskellige kræftformer og blodsygdomme. Det er normalt indebærer intens kemoterapi efterfulgt af en infusion af stamceller. Behandlingen kræver et tæt sygepleje og lægebehandling for et antal uger. Det kan være en opslidende behandling, og der er risici. Din specialist kan rådgive, når de sandsynlige fordele ved denne procedure opvejer risiciene.

En stamcelletransplantation kan bruges, så du kan få en intensiv højdosis kemoterapi (og undertiden strålebehandling), til at dræbe kræftceller. Den kemoterapi er højere end konventionel kemoterapi og dræber også stamceller i knoglemarven, der normalt ville gøre blodceller. Derfor efter kemoterapi, får du tilbage (transplanterede stamceller), som derefter kan gøre normale blodceller igen.

En stamcelletransplantation kaldes en knoglemarvstransplantation. Dog kan stamceller opnås fra blod samt fra knoglemarven. Så er udtrykket stamcelletransplantation nu anvendes.

Knoglemarv

Blodlegemer er lavet i knoglemarven ved stamceller. Knoglemarv er blød svamp-lignende materiale i centrum af knoglerne. Store flade knogler, såsom brystbenet (sternum) og bækken indeholder de mest knoglemarven. For at gøre blodceller konstant du har brug for en sund knoglemarv. Du har også brug for næringsstoffer fra din kost, herunder jern og nogle vitaminer.

Stamceller

Stamcelletransplantation. Hvad er en stamcelletransplantation?
Stamcelletransplantation. Hvad er en stamcelletransplantation?

Stamceller er primitive (umodne celler). Der er to hovedtyper i knoglemarven - myeloide og lymfoide stamceller. Disse stammer fra endnu mere primitive celler kaldet fælles pluripotente stamceller. Stamceller konstant dele sig og producere nye celler. Nogle nye celler forblive som stamceller og andre gå gennem en serie af forfald etaper (forstadie eller blast celler) før formgivning til modne blodceller.

Blodceller

Modne (fuldt dannet) blodlegemer frigøres fra knoglemarven til blodbanen. Modne blodlegemer er:

 • Røde blodlegemer (erytrocytter). Disse gør blodet en rød farve. En dråbe blod indeholder omkring fem millioner røde blodlegemer. Røde blodlegemer indeholder et kemikalie, kaldet hæmoglobin. Dette binder til ilt, og tager ilt fra lungerne til alle dele af kroppen.
 • Hvide blodlegemer (leukocytter). De forskellige typer af hvide blodlegemer kaldes neutrofiler (polymorfer), lymfocytter, eosinofiler, monocytter og basofiler. De er en del af immunsystemet. Deres vigtigste opgave er at forsvare kroppen mod infektion.
 • Blodplader. Disse er lille og hjælper blodet til at størkne, hvis vi skære os.

Stamceller hurtigt formere sig til at gøre millioner af blodceller hver dag. På grund af dette er de lettere dræbt af kemoterapi end de fleste andre celler i kroppen. Dette er fordi kemoterapi lægemidler virker ved at dræbe hurtigt delende celler (såsom cancerceller).

En stamcelletransplantation er en mulighed, som anses for forskellige cancer forhold. For eksempel. Til typer af leukæmi, lymfom og myelom Din specialist vil rådgive, når det kan være en god løsning. Som regel er det ikke ofte et første linie behandling. Konventionel kemoterapi eller andre behandlinger tendens til at blive brugt først. Imidlertid behandling af kræft og leukæmi er en skiftende og voksende område af medicin. Teknikker, såsom stamcelletransplantation fortsat forfinet og forbedret og kan betragtes i forskellige forhold.

De højere doser af kemoterapi og strålebehandling, som kan anvendes i forbindelse med en stamcelletransplantation kan forbedre chancen for en kur for nogle betingelser under visse omstændigheder.

En stamcelletransplantation bruges også til nogle sjældne noncancerous blodsygdomme.

En autolog transplantation

Det betyder, at de stamceller, der anvendes til transplantation komme fra din egen krop. De er som regel indsamles, når du er fri for ethvert tegn på sygdom (når du er i remission) efter konventionel kemoterapi eller andre behandlinger. Stamcellerne kan anvendes hurtigt efter at blive indsamlet. De kan også fryses, opbevares og anvendes i fremtiden, hvis det er nødvendigt. Autolog stamcelletransplantation kaldes også stamceller støtte, da stamcellerne kommer fra din egen krop. Så strengt taget er det ikke en transplantation fra en donor.

En allogen transplantation

Det betyder, at stamceller, der bruges til transplantation kommer fra en anden - en donor. Dette er ofte en nær slægtning, såsom en bror eller søster, hvor der er en god chance for en tæt match. Ubeslægtede donorer er undertiden matches til mennesker har brug for en transplantation.

Stamceller kan indsamles:

 • Fra knoglemarven. Dette indebærer en lille operation at samle nogle marv fra skinkeben.
 • Fra blodet. Nogle stamceller forekommer i blodet (de fleste er i knoglemarven). De stamceller i blodet kan opsamles (høstede) ved en maskine kaldet en celle separator. Blodgennemstrømningen omdirigeres fra en vene i armen for at passere gennem maskinen, som adskiller de stamceller. Proceduren tager omkring 4-6 timer. Lægemidler gives for et par dage før denne procedure for at stimulere kroppen til at gøre mere stamceller i knoglemarven som løber ud i blodet.
 • Fra taget blod fra navlestrengen af ​​en nyfødt baby.

Det er meget lig en blodtransfusion. Efter den intense forløb kemoterapi (og undertiden strålebehandling), opløsningen indeholder stamceller gives i en af ​​dine vener via et drop. Stamcellerne rejse gennem din blodbanen og ender i din knoglemarv. Her begynder de at gøre blodceller.

Det kan tage flere uger til din knoglemarv til at komme sig, til at tage de transplanterede stamceller og at gøre nok nye blodlegemer. I løbet af denne tid vil du nødt til at være på hospitalet, og overvåges nøje. Du kan få brug flere blodtransfusioner i løbet af denne tid, indtil du gør nok blodceller. Er givet antibiotika for at minimere risikoen for infektion. Desuden er lægemidler gives til at stimulere stamceller til at formere så hurtigt som muligt.

Der er risiko for alvorlige problemer med en stamcelletransplantation. For eksempel:

 • Infektion er den største risiko. Efter den intense kemoterapi, og før den tid, din knoglemarv fungerer igen, har du meget lav immunitet. I løbet af denne tid, du er i risiko for alvorlige og livstruende infektioner. Dette er grunden til antibiotika er givet, og du vil blive plejet væk fra andre mennesker, indtil din knoglemarv bedres. Det kan tage flere uger.
 • Blødning problemer fra det lave niveau af blodplader efter kemoterapi.
 • Det har du en transplantation fra en donor, der er en vis risiko for, at kampen ikke vil være perfekt, og donor celler kan reagere med kroppens celler. Dette kaldes graft versus host sygdom. Dette er ikke altid alvorligt, men nogle gange kan det være.
 • Sjældent de transplanterede stamceller undlader at arbejde.
 • Der er risiko for kortsigtede og langsigtede bivirkninger fra intens kemoterapi (og / eller strålebehandling).

Din specialist vil diskutere de risici og mulige bivirkninger af en stamcelletransplantation.

Macmillan

Tlf: 0808 808 0000 Web: www.macmillan.org.uk
Giver information og støtte til alle berørt af kræft.

CancerHelp UK

Web: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org
Giver fakta om kræft, herunder behandling valg.

Britisk knoglemarv register

Web: www.nhsbt.nhs.uk/bonemarrow/
Inkluderer råd om, hvordan du bliver en stamcelle donor

Denne artikel er lukket for kommentere.