DEXA scanning

Leder du efter

DEXA scanninger bruges til at kontrollere »tæthed« af knogler. Denne test bruger røntgenstråler at vise, hvor stærke knogler er.

DEXA scanning. National osteoporose samfund.
DEXA scanning. National osteoporose samfund.

Bemærk: nedenstående oplysninger er kun en generel vejledning. De arrangementer, samt den måde, der udføres forsøg, kan variere mellem forskellige sygehuse. Følg altid instruktionerne fra din læge eller lokale hospital.

DEXA står for "dual energy X-ray absorptiometri". Det er en test, der måler tætheden af ​​knoglerne. Densitet betyder hvor meget af noget, der er i en vis mængde plads. Jo tættere væv, jo mindre røntgenstråler passere igennem. Luft og vand er mindre tæt end faste ting såsom knogle. Dette er fordi partiklerne, som gør luft og vand ikke holdes tæt sammen. I almindelighed, jo mere tætte knoglen jo stærkere den er, og jo mindre sandsynligt er det at bryde.

Der findes to forskellige typer af DEXA-scanning enheder:

  • Central DEXA-enheder er store maskiner, der kan måle knogletætheden i midten af ​​din skelet, så som din hofte og rygsøjle.
  • Perifere DEXA enheder er mindre, bærbare maskiner, der anvendes til at måle knogletæthed i periferien af ​​dit skelet, såsom dit håndled, hæl eller finger.

En DEXA scanning bruger lavenergi røntgenstråler. En maskine sender røntgenstråler fra to forskellige kilder gennem knoglen, der testes. Bone blokerer en vis mængde af røntgenstrålerne. Jo mere tætte knoglen er, jo mindre røntgenstråler komme igennem til detektoren. Ved anvendelse af to forskellige X-ray kilder snarere end én det i høj grad forbedrer nøjagtigheden i måling af knogletæthed.

Mængden af ​​røntgenstråler, der kommer gennem knoglen fra hver af de to røntgenstrålekilder måles af en detektor. Disse oplysninger sendes til en computer, der beregner en score af den gennemsnitlige tæthed af knoglen. En lav score indikerer, at knoglen er mindre tæt end den burde være, har noget materiale af knoglen gået tabt, og det er mere udsat for brud.

Du ligger på ryggen på en sofa og bliver bedt om at holde stille, mens en X-ray detektor (den "scanner") kommer over det område, der skal testes. En x-ray maskine brande røntgenstråler mod detektoren. Knoglerne almindeligvis scannede er ryghvirvler (back knogler), hofte og håndled. (Det er de knogler, der oftest fraktur på grund af osteoporose.) Scanningen tager normalt mellem 10 og 20 minutter, afhængigt af hvilken del af din krop er ved at blive undersøgt, og om en central eller perifer scanner bliver brugt. Perifere scannere er tilgængelige i nogle GP operationer og kan bruges til at kontrollere knoglemasse tæthed af hælen, håndled eller fingre. Du behøver ikke at gøre nogen særlig forberedelse forud for en DEXA scanning.

En DEXA scanning kan rådes, hvis du er i øget risiko for osteoporose. Osteoporose normalt forårsager ingen symptomer i første omgang. Men hvis du har osteoporose, har du en øget risiko for at bryde en knogle. (Se separat brochure kaldet Osteoporose for flere detaljer.) Hvis DEXA scanning viser, at du har osteoporose, så du kan gives rådgivning og behandling til at styrke dine knogler. Derfor kan en DEXA scanning rådes hvis du har:

  • Et brud efter et mindre fald eller skade.
  • Tab af højde på grund af brud på ryghvirvel (back bone).
  • Taget steroidtabletter i tre måneder eller mere.
  • En tidlig overgangsalder (yngre end 45).
  • En historie om perioder stopper ( amenorré ) i mere end et år før menopausen.
  • Andre lidelser forbundet med osteoporose, såsom rheumatoid arthritis eller cøliaki.
  • En familie historie hoftebrud på din mors side af din familie.
  • En body mass index mindre end 19 (det vil sige, hvis du er meget undervægtig.)

Yderligere hjælp og information

National osteoporose samfund

Denne artikel er lukket for kommentere.